Японският император Акихито отстъпва днес престола на най-големия си син Нарухито.

...
Японският император Акихито отстъпва днес престола на най-големия си син Нарухито.
Коментари Харесай

Японският император абдикира днес

Японският император Акихито отстъпва през днешния ден престола на най-големия си наследник Нарухито.
 За пръв път от 200 години японски император ще абдикира
Церемонията се състоя в Токио, в най-величествената зала на императорския замък, и продължи 10 минути. 

Тя се организира в наличието на над 330 души - членове на императорското семейство, на държавното управление и Народното събрание, на правосъдната и на локалните управляващи, както и съпругите на почетните посетители.

Това е първата абдикация на император от повече от 200 години. Причината за нея е напредналата възраст на император Акихито и влошеното му здраве.

За да стане абдикацията допустима, японският парламент одобри специфичен закон, който му разреши да се откаже от трона и да го съобщи на сина си.

Престолонаследникът Нарухито стана 126-ият суверен на Япония. Сменя се императорската епоха - от Хейсей (което значи Постигане на мира) тя към този момент ще се споделя Рейва (Красива хармония).

Церемониите ще продължат на следващия ден. В първата част, на която не участват дами, на новия император ще бъдат предадени императорските регалии и печати. Малко по-късно ще протече втората ритуална част от церемонията, на която Нарухито ще произнесе първата си тирада като император.

На 4 май новият император ще приветства народа от балкона на двореца.

На 22 октомври интронизацията на императора ще бъде отпразнувана охолно в наличието на 2500 посетители от Япония и чужбина. Сред тях ще има доста държавни глави. После ще има церемониал в центъра на Токио.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР